Menu Close

Kedudukan dan Susunan Tangan Poker

Sebelum kita sampai ke inti artikel ini, mari kita pelajari beberapa peraturan poker penting yang digunakan dalam kebanyakan semua permainan poker: pertama, poker ialah permainan yang dimainkan dengan 5 kad. Anda juga boleh bermain dalam 7 kad atau 9 kad atau apa-apa jenis, tetapi anda perlu sentiasa menggunakan lima kad untuk mencipta kad poker terbaik anda sendiri. Kedudukan tangan poker utama ini digunakan semasa bermain Texas Hold ’em, 5 Card Draw, Seven Card Stud, dan sebagainya.

Dalam susunan Rasmi Poker Hands, mari kita lihat yang mana urutan tangan tertinggi ke terendah MEGA888.

Royal Flush – Ten, Jack, Queen, King, Ace semuanya mempunyai bentuk dan warna yang sama.

Straight Flush – dalam susunan berturut-turut dalam warna & bentuk yang sama.

Four of a Kind – Empat kad dengan nilai yang sama (empat) dengan kad tambahan untuk menjadikannya lima.

Full House – Tiga kad dengan nombor yang sama dan dua kad tambahan dengan nombor yang sama juga.

Flush – Lima kad dengan warna dan bentuk yang sama. Jika pihak lawan juga mempunyai flush, ranking tiga jenis tertinggi akan memenangi permainan.

Lurus – Lima kad dalam susunan berturut-turut, tidak semestinya mempunyai warna dan bentuk yang sama.

Three of a Kind – Tiga kad dengan nilai yang sama, dengan tambahan 2 kad untuk menjadikannya lima.

Two Pair – dua pasangan dengan nilai yang sama, pasangan tertinggi memenangi permainan.

Satu Pasangan – Dua kad dengan nilai yang sama, tetapi jika lawan mempunyai kad yang sama, sesiapa yang mempunyai kad luar tertinggi memenangi permainan.

Kad Tinggi – Kad dengan kad tertinggi memenangi permainan.

Dalam setiap kumpulan, pangkat kelima-lima kad anda akan membantu mengetahui pemenang. Sebagai contoh, jika anda dan saingan anda kedua-duanya mempunyai 1 pasangan, maka pasangan sesiapa yang lebih tinggi memenangi permainan. Jika anda dan saingan anda mempunyai kad lurus, sesiapa yang lurus adalah lebih baik menang. Dalam situasi seri, katakan satu set ace atau ace high flush, anda harus melihat pada setiap masa lima kad untuk pemecah seri. Sebagai contoh, katakan anda mempunyai ace high flush dan begitu juga dengan lawan anda. Walau apa pun, kita lihat pada kad kedua. Jika anda berdua mempunyai ace, king high flush, bagaimanapun kita lihat pada kad ketiga, dan seterusnya.

Selain 13 kad yang berbeza dan 4 sut, untuk 52 kad kesemuanya, terdapat sejumlah 2,598,960 kebarangkalian tangan yang berbeza! Pernahkah anda membuat spekulasi mengapa tidak sekali pun anda terkena straight flush itu? Sekarang, terdapat hanya 40 flushes lurus yang berbeza (bersama-sama dengan flushes diraja) yang bermaksud 40 daripada lebih 2.5 juta kebarangkalian, untuk jumlah besar peluang 0.00154%. Four of a kind masih luar biasa, tetapi lebih 15 kali seperti biasa, dengan 624 kombinasi berbeza dan peluang 0.024%. Anda perlu bermain poker setiap minit untuk ditangani dengan tangan itu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *